Egészség és táplálkozás – avagy minden amit tudni kell a tápanyagokról és jelentőségükről

Manapság számtalanszor halljuk azt a kifejezést, hogy egészséges táplálkozás, de a tényleges jelentése már nem mindenki számára egyértelmű. Röviden összefoglalva, a kiegyensúlyozott étrendnek megfelelő mennyiségben és minőségben kell tartalmaznia a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. A kutatások továbbra is azt bizonyítják, hogy a súlyos betegségek, mint például a 2-es típusú diabétesz és szövődményeik, a szív és érrendszeri, valamint egyéb betegségek is (stroke, magas vérnyomás stb.) nagy mértékben a helytelen táplálkozásra vezethetők vissza.

Igen ám, de vajon mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?

A táplálkozás és az egészség kapcsolata:

Egészséges táplálkozás alatt tulajdonképpen azt értjük, amikor egy étrend kellően változatos, kiegyensúlyozott és egyben mértékletes.

Az étrendünk tehát akkor egészséges, ha megfelelő mennyiségben és arányban látja el testünket a legfontosabb makrotápanyagokkal (szénhidrát, fehérje, zsír) , valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Egészség – a makrotápanyagok szerepe az étrendben

Szénhidrát:

Jelentősségük igen nagy, hiszen ezek a makrotápanyagok szolgáltatják az energiát az izmok és az agy megfelelő működéséhez. Szervezetünk csak korlátozott mértékben raktározza: az izomzatban megtalálható mennyiség mellett néhány perces aktivitásra elegendő szénhidrát jelen van a vérben vércukor formájában , illetve a májban is, mint glikogén. Tévhit, hogy a szénhidrát ellenség, ugyanis drasztikus csökkentése vagy hiánya esetén a szervezet úgy nyer energiát, hogy elkezdi lebontani az izomzatot majd a testzsírt, mely számos egészségügyi problémával járhat. Ebbe a csoportba tartoznak a rostok is, melyeket a szervezet nem képes feldolgozni, így kalóriaértékük tulajdonképpen nincs.

Fehérje:

A fehérje biztosítja az izmokat építő aminosavakat. Nagy mennyiségben található meg halakban, húsokban, tejtermékekben (tej, sajt, joghurt stb.) és hüvelyes zöldségekben is.

Az élő szervezetben számos fontos funkciót töltenek be, hiszen részt vesznek például az anyagok szállításában (hemoglobin), megvédik a szervezetünket a kórokozókkal szemben (immunfehérjék), és persze a látásban és anyagcserében is kiemelt szerepük van.

Zsírok, olajok:

Ezek a makrotápanyagok alapvető energiát biztosítanak számos hétköznapi és sporttevékenységhez, valamint fontos szerepük van néhány zsírban oldódó vitamin (D, E, K, A) felszívódásában is. Ezen felül jelentős mértékben járulnak hozzá a szervezet és az idegrendszer egészséges működéséhez.

Megkülönböztetünk telített, telítetlen és esszenciális zsírokat. A többszörösen telített zsírsavak a szervezet számára nélkülözhetetlenek, melyek további két alcsoportba sorolhatók: omega-3 és omega-6 zsírsavak. Ezeket a zsiradékokat a szervezet nem képes önmagától előállítani, így a táplálkozás során kell gondoskodni a megfelelő mértékű bevitelükről.

Tégy egészséged megőrzéséért a GAL termékcsaláddal!

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a termékek, melyek az egészség megőrzését szolgálják, így fogyasztásuk mindenkinek ajánlott, hiszen ezen tápanyagokhoz sokszor még a legkörültekintőbb és legegészségtudatosabb táplálkozással is csak nehezen juthatunk hozzá.

Jogi nyilatkozat

Minden orvosi és egészségügyi információ, amely elérhető a Kannabiszolaj EU weboldalán tájékoztató jellegű. A blogon található bejegyzések, képek, videók és egyéb tartalmaknak nem minősülnek orvosi tanácsadásnak. Amennyiben az olvasónak bármely egészségügyi problémája áll fenn, a megfelelő engedéllyel rendelkező orvossal kell konzultálnia. Soha ne hagyja figyelmen kívül, vagy halassza a szakmai orvosi tanácsadást, bármely, a blogon olvasott kapcsolódó anyag nem helyettesíti azt. Ha úgy gondolja, hogy orvosi ellátásra van szüksége, sürgősen kérjen orvosi segítséget. Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük